torsdag 21 november 2013

Belle som mamma

När vi är ute och går med Belle, stannar människor ofta till och vill veta "hur gammal hunden är" (underförstått: de tar henne för en valp). När jag berättar att hon är fullvuxen och inte blir större än så här - ironiskt egentligen att hon i hundkretsar är för stor för sin ras - blir de mycket förvånade. Och när jag sedan lägger till att hon förra året födde sex valpar, är frågan ofrånkomlig: "Var hade hon dem?!?" Det är inte utan att jag undrar själv, så smal som Belle är om midjan... jag kan med lätthet hålla bägge händerna som ett O runt hennes mage och ha gott om plats mellan. Så hur ser egentligen en dräktig italiensk vinthund ut?

Så här ser Belle ut när hon inte är dräktig (bilden togs i juni 2013):

Och den här bilden togs den 9 juni 2012, drygt två veckor innan Belle födde sina valpar:

Om ni har sett hur livmodern ser ut på en hund, vet ni att själva livmoderkroppen är mycket liten men att den har två mycket långsmala s.k. "horn" i vilka valparna ligger på rad som pärlor i ett halsband. Belle bar på sex valpar, och jag förmodar att det låg tre i varje horn under hennes dräktighet.

Italiensk vinthund är en mycket liten hundras, och givetvis är även valparna små när de föds. Beroende på hur stor mamman är, varierar valparnas födelsevikt mellan cirka 100 - 300 gram. Belles valpar föddes den 30 juni 2012 och dagen efter togs den här bilden på en av dem:

Jämför valpens storlek med matte Michelles hand

Jag är inte uppfödare själv och dessutom nybörjare på rasen som sådan, men jag kan tänka mig att den första tiden i valparnas liv är både rolig och mycket arbetssam. Belle hade lyckligtvis två fördelar under sina valpars uppväxt: dels var hon en mycket bra mor i sig själv, som klarade sin roll alldeles utmärkt, men dessutom hade hon en tikkompis i reviret som hjälpte henne när hon behövde avlastning. Så skulle alla mammor ha det!

Tre veckor gamla småttingar

När valparna är små, är det svårt att se vilken ras de tillhör, tycker jag. Faktum är att det dröjde ganska länge innan en novis som jag kunde se att de bedårande sötnosarna skulle bli slanka, spetsnosiga italienare... *skrattar*

Medan valparna diar, ser mamma tik fortfarande ganska otymplig ut - långt ifrån det smala jag hon var innan dräktigheten... men det är nog något som varje mamma kan känna igen sig i:

Belle med en av sina valpar

Valpkullen, cirka två månader

Så småningom kommer den smala midjan tillbaka, samtidigt som det börjar bli riktigt bökigt att låta valparna dia... men Belle får som sagt hjälp av kompisen Lena, som vet hur det skall gå till och som gärna tar hand om både hundvalpar och kattungar:

Lena längst till vänster, så Belle och valparna -
samt Cornish Rex-katten Vera!

Det kanske är dags att presentera barnens far? Hans namn är Lovolys A Little Bit of Love - Fleury till vardags - och så här stilig är han:

Och hur är det med "valparna" idag? Jodå, de har vuxit upp till stiliga, älskade italienare allihopa! En av döttrarna - Dorika - stannade förresten kvar hemma hos Michelle och skall förmodligen bli avelstik så småningom:

Dorika i förgrunden

1 kommentar: