söndag 7 juli 2013

Hova Riddarvecka

Första hela veckan i juli varje år hålls det Riddarvecka i Hova med tornerspel, parader, medeltidsmarknad, gycklare, musik, sång och en massa aktiviteter för både stora och små. Det här är ett evenemang som drar till sig folk från när och fjärran, och många av köpmännen/kvinnorna på marknaden kommer från andra länder. Det säljs allt från godis till mat, hantverk, rustningar och vapen (givetvis medeltidskopior), medeltidskläder o.s.v. och så serveras medeltidsmat på flera olika ställen - bl.a. i den stora ladan mitt inne i marknadsområdet, som under riddarveckan kallas Magnus Ladulås Lada.

Och eftersom gammelmatte, Belle och jag anlände vid 14-tiden, lagom lunchdags för oss, var det dit vi styrde stegen allra först! Vi hade sparat pengar just för det här tillfället...

Belle och gammelmatte väntar på maten

Serverat: Jungfru Marias kryddiga kålsoppa och
grillat vildsvin (den berömda Galne Galten)

Belle fick, utöver blötmat och köttbitar,
ett kraftigt ben att gnaga på

Så här såg serveringen ut...

... och här lagades maten! (Vi satt precis intill)

När vi alla tre var ordentligt mätta, började vi promenera genom marknaden - som är rätt stor, så det tog ett bra tag. Fullt med folk var det också, himlen var klarblå och solen riktigt brände rakt ovanifrån... puh! Så vi fick stanna flera gånger för att söka upp skugga, vila och dricka vatten. Det gav en också chansen att beundra alla vackra dräkter, som folk bar... medeltiden var en färgstark och fantasirik period! Och barnen hade roligt - låtsas-fäktade med träsvärd, blev dubbade till riddare eller krönta till prinsessor, deltog i gycklar-spel och spännande dramer...

Belle vilar och tittar på barnens lek

Ännu en paus... värmen är nästan påfrestande

Något man aldrig kan få med på bild är dofterna... luften är tung av grilldofter, kryddor, smideseldar, läder och annat som hör till en riktig medeltidsmarknad. Folkmyllret, musiken, sången och sorlet går inte heller att fånga annat än i minnet. Fast vaktstyrkans taktfasta trummande när de gick fram och åter genom området för att hålla ordning kunde Belle vara utan - då fick vi gå undan till de hade passerat. Istället passade vi på att rasta, och Belle som är en väluppfostrad dam uträttade sina behov på gräsmattan bakom de uppställda toaletterna *skrattar*.

En sak som gladde sommarmatte oändligt mycket mer än Belle var mötet med rysk-ortodoxa nunnor, som sålde hantverk och ikoner för att samla in pengar till handikappade barn hemma i Minsk med omnejd!

Två unga nunnor från Vitryssland

Här blev jag kvar länge, till Belles irritation (hon gillar inte att stå still), och tack vare att en av nunnorna pratade engelska kunde vi samtala en lång stund om våra respektive kloster och deras verksamheter samt vilka helgon/änglar vi anbefallt oss åt (och varför). Till sist måste vi förstås slita oss från varandra, men vi växlade e-postadresser och hoppas kunna fortsätta samtala via Internet - det skulle vara så roligt!

Nå, jag tror att Belle förlät mig när vi kom tillbaka till bilen och jag bjöd både gammelmatte och henne på glass...

1 kommentar:

 1. Jungfru Marias kryddiga kålsoppa såg god ut och den grillade vildsvinssteken hade nog maken gärna smakat på. Vi har ätit vildsvin förut och det ÄR jättegott.
  Vi förstår att ni hade mycket att titta på och mötet med nunnorna blev säkert extra roligt.
  Gott med svalkande glass som avslutning :)
  Jättefina bilder ni bjuder på!

  Kram
  /Julia

  SvaraRadera