söndag 28 juli 2013

Teknikdagen i Rudskoga

En Teknikdag låter inte som rätt forum för djurskyddare och hundar... men faktum är att Rudskogas variant innehåller så mycket mer än bara teknik. För det första är den indelad i fyra områden - ett marknadsområde, ett underhållningsområde, ett teknikområde och ett område för både små och stora djur (t.ex. hästar, kor, får, höns, hundar och katter). Och för det andra är det gott om plats överallt, så att det aldrig blir trångt eller stökigt.

Djurskyddet Kristinehamn borde väl egentligen ha varit i djurområdet - men vi ville träffa människor som inte var "proffs", så vi hade bett att bli placerade i marknadsområdet där vi fick chansen att prata med alla sorters folk, berätta vad vi gör (för det är mycket: bl.a. driver vi ett djurhem, sköter en djurkyrkogård, matar vilda fåglar vintertid, samarbetar med polisen m.m. i vanvårdsärenden, driver djurrättsfrågor, informerar om djuromsorg och djurhälsovård, arbetar för djurens rättigheter och värdig djurhållning m.m.) och värva nya medlemmar. Därutöver sålde vi saker till förmån för djurhemmets dagliga verksamhet - bl.a. hembakt bröd, kattleksaker med mynta, hantverk av olika slag o.s.v. - och hade ett mycket populärt lotteri med många glada vinnare. Efter att hela dagen ha hört folk säga att de "aldrig vann på lotteri" men ändå vinna i vårt lotteri, blev det rentav ett säljargument: Säg inte att du inte vinner, för det gör du! *skrattar* Och både stora och små blev lika glada.

Belle var med back stage, men i skyddad miljö och med många raster. Jag byggde en grotta åt henne av buren hon vanligen har i bilen, la presenningar och filtar runt för att dämpa både ljus och ljud, placerade isklabbar runt för att det inte skulle bli för varmt och lät burdörren stå öppen så att hon kunde gå in och ut som hon ville. Kopplet, som räckte runt hela området under vårt ståndtak, satt i en hundskruv i marken och hon hade hela tiden tillgång till vatten med isbitar i - samt fick mat vid två tillfällen för att orka med.

Vid flera tillfällen under dagen lämnade Belle och jag området helt och promenerade omkring i naturen där det inte fanns folk. En gång mitt på dagen åkte vi också iväg till en hundhage, där hon fick gå fritt och beta gräs och vila från intryck. Så hon verkade klara dagen riktigt bra och gjorde sitt "jobb" alldeles utmärkt.

"Jobbet" var att bli klappad av stora och små som skänkte en slant till djurskyddet. Och är det något Belle gillar, så är det att gosa med folk! Hon bryr sig inte om ifall de aldrig har träffats för - är de trevliga mot henne, är hon trevlig mot dem. Så hon skördade som vanligt mängder av beundran och beröm, och gav oss chansen att berätta om alla om-placeringar av hundar som vi arbetar med på djurhemmet (ja, för vi är ett djurhem, d.v.s. vi tar inte bara hand om katter utan även om bl.a. hundar, kaniner, fåglar, möss, sköld-paddor och andra husdjur - lite tillspetsat brukar vi säga att vi drar gränsen vid giftormar). Inte för att just Belle är en omplaceringshund, för det är hon inte, men hon var en utmärkt ambassadör för glädjen i att vara tillsammans med en hund!

Vid 16-tiden var arbetsdagen slut, och vi kunde nöjda åka hem. Resten av kvällen har vi vilat och i kväll blir det tidig sänggång för både två- och fyrbenta... för i morgon är det dags för nästa utflykt: ett femtioårskalas hemma hos en verklig djurräddarhjälte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar