onsdag 31 juli 2013

Mammiga Belle

När jag ringde Belles matte för att höra om det var något särskilt jag behöver tänka på under den tid Belle löper (jag har ju aldrig haft en tik förut - bara hanhundar), sa hon att Belle brukar bli "mammig". Och det skall gudarna veta! När vår katt Rafael (som är mycket långhårig och har en besvärlig päls som behöver rakas emellanåt för att han skall stå ut i värmen och klara sin hygien) kom hem nyrakad från veterinären i förra veckan, blev Belle tossig. Om det var lukten av veterinär eller det faktum att Rafael bar krage (han fick nämligen en böld bortopererad också) som utlöste det hela, vet jag inte... men oj, så hon förföljde honom för att överösa honom med hundmoderliga omsorger! Medan den stackars katten på alla sätt försökte komma undan för att få vara ifred. Rafael har från skygg hemlösing utvecklats till en trygg innekatt som inte låter sig skrämmas av en liten hund... men när hunden ifråga har fått för sig att han är hennes valp och behöver tas om tass, blir det för mycket även för honom. Så vi har tvingats dela på dem.

Idag var det Immas tur att åka till veterinären. Imma är min äldsta katt, 15 år, och en liten tuff Cornish Rexhona som inte tål dumheter, även om hon är den mildaste och snällaste man kan tänka sig - även mot hundar. De senaste tre dagarna har hon haft besvär med kissandet och slickat sönder sig kring urinrörsmynningen, så i morse åkte vi till vår stam-veterinär där hon fick mediciner, specialfoder och order om krage i ett par dagar till såren i ändalykten har läkt. Väl hemma bävade vi för Belles reaktion - skulle hon få för sig att Imma också är hennes valp nu?

Det löste sig av sig själv - Imma spände ögonen i Belle och talade långsamt och tydligt om att här skulle minsann inte någon hund försöka ta tass om henne, utan hon skötte sig själv, tack så mycket!

Och tänk, Belle har inte gjort ett enda försök att förfölja Imma genom rummen, eller slicka henne över hela kroppen på det där sättet som hon försökte med stackars Rafael. Lilla Imma, som också är revirets allra minsta katt (hon väger 2,6 kg), har tillräcklig pondus för att hålla ställningarna som flockledare och alfahona...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar