onsdag 3 juli 2013

Sveriges reservhuvudstad

Idag var det dags att röra på sig igen, tyckte vi... så Belle, gammelmatte och jag hoppade in i bilen och körde iväg för att turista lite grand till. Den här gången for vi österut... så långt österut vi kan komma (om vi kör ganska rakt och inte fuskar genom att svänga norr- eller söderut) innan vi stöter på vatten. Kan ni gissa vilket vatten?

Palmerna vajade i den varma vinden...

... och vi kunde äta vår lunch precis intill sandstranden

Belle försökte jaga fåglar, en av hennes hobbies...
(pilen visar var fågeln, en and, var)

... samt sola sig ännu svartare än hon redan är

Lät ni er luras av palmerna? *fnissar* Faktum är att det växer flera stycken i gigantiska krukor vid strandpromenaden i Sveriges reservhuvudstad: Karlsborg. Och vattnet ifråga är Vättern!

Karlsborg är en fin liten stad, vackert belägen vid Vätterns västra strand och fylld med fina gamla trähus med snickarglädje och fantastiska små trädgårdar. Där ligger också fästningen, som är en hel liten stad innanför stadiga barriärer i form av vallar och murar, och det är dit man flyttar bl.a. kungafamiljen och regeringen i händelse av krig. Det är därför Karlsborg kallas Sveriges reservhuvudstad.

OBS! Bilden är lånad av Riksantikvarieämbetet

Vi började vårt besök här med att köpa pizza (Belle fick blötmat) och äta lunch nere vid stranden. Många, både barn och vuxna, badade i det grunda vattnet eller njöt av det fina vädret på sandstranden, och när Belle och jag hade ätit färdigt tog vi en promenad till ett stycke av stranden där hundar fick bada... men Belle ville bara doppa tassarna, så var hon uppe på land igen innan jag hann få fram kameran, ens. Hmmm, inte visste jag att hon var en sådan badkruka?

När vi tröttnat på sol och badliv, åkte vi in i fästningen - jajamensan, vi har handikapp-tillstånd, så vi fick köra ända in - och besökte Garnisonskyrkan, där det hänger en jätte-stor ljuskrona gjord av bajonetter och kedjor mitt i kyrksalen. Jag hade hört att den skulle vara rätt gräslig, men tyckte den var vacker!

Från fästningen fortsatte vi till Mölltorp, som ligger alldeles utanför Karlsborg, där vi hälsade på goda vänner. Där blev vi kvar länge och fick bl.a. träffa Kasper, en hund som räddats från ett vanvårdshem och nu rehabiliteras till ett harmoniskt hundliv...

Söt trasselsudd tittar upp mot kameran

Kasper räcker vacker tass och vill ha mer godis av gammelmatte

Belle och jag passade också på att ta en promenad i skogsbacken mitt emot våra vänners hus, och det var mycket trevligt... jag har alltid älskat doften av varma tallbarr på marken!

När vi slutligen lyckades slita oss från det trevliga sällskapet hade det börjat mörkna, så vi bilade till Tibro där vi köpte varsin jättegod, matig sallad (Belle fick blötmat) till middag, och sedan vi ätit fortsatte vi hem via Skövde. Väl hemma blev det en kort avkissning för Belles del i trädgården och sedan in, för nu var både mattar och hund väldigt trötta... gissa om vi kommer att sova gott i natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar