söndag 12 maj 2013

Första hela dagen

Igår kväll kom Belle hit för att tillbringa en förhoppningsvis både skön och rolig sommar på landet. Annars är hon en stadshund, bördig från Västerås, och hemma hos matte bor också hennes dotter Dorika, hennes kompis Lena och katten Vera (som än så länge har en halvvuxen unge hos sig).

Belle är en treårig italiensk vinthundstik. Vet du vad det är för en ras? Tänk dig greyhound och föreställ dig sedan en minivariant som inte mycket större än en välväxt katt... då har du en italienare. Med andra ord är det en liten hund, vilket jag tycker är praktiskt eftersom hon bara väger 5 kg och är fullt bärbar. Man kan ha henne i knäet också, utan att det blir tungt. Ungefär som en katt, som sagt.

Hemma i Västerås är det lite rörigt just nu. Dorika bröt benet i förra veckan och måste hålla sig i stillhet, vilket är väldigt stressande för en pigg tjej som Belle. Lena skall träffa en date i nästa vecka och hoppas få valpar i sommar... och som Belle själv hade valpar i höstas, kan hon behöva vila lite från både det ena och det andra. Det är därför hon skall vara här hos oss ett tag och få njuta av ensamhundens fördelar - massor av egentid och uppmärksamhet, långa skogspromenader, gos och lek utan konkurrens.

Jag som skall vara hennes sommarmatte var lite orolig över hur hennes första natt hos oss skulle bli. Skulle hon känna sig övergiven, när matte åkte hem? Skulle hon sörja och vara ledsen? Men Belle kröp in under mitt täcke, rullade ihop sig och sov gott hela natten.

Kanske blir omställningen större för mig än för henne, när det kommer till kritan. Det är jag som måste lära mig att läsa av hennes signaler, så att jag vet när hon är hungrig eller kissnödig. Jag måste klara av att gå upp tidigt på morgonen för att låta henne kissa av sig efter natten. Och så måste jag komma underfund med vad hon tycker är roligt! Men det skall bli betydligt mer spännande än jobbigt, tycker jag. Och Belle knyter redan an till mig hur fint som helst.

Idag har vädret varit ljuvligt - soligt och varmt - så jag fiskade upp en spårlina ur kassen med Belles tillhörigheter och fäste den i en hundskruv i trädgården. Sedan fick hon gå omkring som hon ville, undersöka allt nytt och ändå vara trygg från trafiken ute på vägen. På eftermiddagen hade vi trevligt besök av en god vän från Degerfors, och Belle fattade tycke för honom direkt... så när hon ville vila, rullade hon ihop sig i hans knä.

Nu har vi just varit ute en sväng i trädgården för att Belle skulle få kissa av sig och sträcka lite på benen. Annars tar vi det lugnt i kväll, och vilar efter två spännande dagar. I morgon bär det av in till Mariestad, eftersom jag skall röntga min hand... och är det fint väder, tar vi sedan en picknickpromenad i bokskogen vid Surö. Där är det säkert underbart vackert just nu!

1 kommentar:

  1. Men vilket härligt liv Belle får nu i sommar, och hur går det med katterna, Belle är ju van vid katter, spännande tid, men rolig

    SvaraRadera