fredag 17 maj 2013

Heldagsutflykt med bilen

När sommarmatte får sin pension, blir det alltid mycket åka av. Då skall alla möjliga ärenden uträttas... och samtidigt passar vi på att ha riktigt trevligt.

Idag sken solen från en klarblå himmel och det var +26,5 grader i skuggan enligt bilens temperaturmätare. Puh! Så alla fönster i bilen var öppna en bit och klimatanläggningen stod på "kall-luft" så att vi inte skulle försmäkta i värmen. Belle reste som vanligt i sin bur, för säkerhets skull täckt upptill för att skapa skugga, och gammelmatte var med för att hålla henne sällskap och delta i trevligheterna. Sådana blev det nämligen många, trots alla ärenden!

Vi började i Mariestad och fortsatte sedan till Skövde - det är där "allting" finns, som en skaraborgare kan behöva. Framför allt ville sommarmatte få tag i en O'Toms fästing-plockare, som prisats av många kattvänner både här i landet och i våra grannländer. Och visst hade Djurmagasinet i Skövde just den sorten! Ett par speciella solglasögon till sommarmatte, som hon behöver vid bilkörning, hittades också... och så gjordes det ett snabbt besök på Kärnsjukhusets njurmottagning för receptförnyande åt gammelmatte, innan vi köpte med oss lunchmat och letade upp ett trevligt ställe att rasta på, på vägen mot Skara.

Naturen mellan Skövde och Skara är fantastiskt vacker, vägen skär tvärs genom Billingen och bjuder på böljande landskap och en bedövande grönska. Belle fick äntligen sträcka på tassarna och göra vad hundar emellanåt behöver göra, och sedan åt vi en god lunch - gammelmatte fick korv och mos med räksallad, sommarmatte åt ostburgare och Belle fick både hamburgare (utan en massa onödigt) och grillad korv. Ett par pommes frites slank också ner, sedan sommarmatte tagit bort saltet. Till det drack alla tre damerna kallt, friskt vatten. Mycket gott i värmen!

I Skara besöktes Jula-huset för införskaffande av leksak till Belle (ett flätat rep med ögla i ena änden, så att man kan ha dragkamp). Egentligen letade vi efter ett "fiskespö", som matte hemma i Västerås använder för att aktivera sina hopp-glada hundar, men sådana finesser hade inte djuraffärerna hört talas om, tyvärr. Nåja, vi kanske kan göra en själva?

Så fortsatte resan till Hällekis (vid Kinnekulle, känt för sin unika natur och artrikedom) och sommaridyllen Falkängen, där en god vän till familjen - Skat-Ann - jobbar på ett mysigt café. Sommarmatte ville ha kaffe, gammelmatte föredrog saft och en god kaka och Belle fick en stor skål kallt, gott vatten. Ja, och så delade hon en våffla smarrig Kling-glass med gammelmatte, förstås! Sommarmatte fick också en slick och funderade på om inte hon också borde ha tagit glass...


Skall vi fika här?


Slurp, slurp, slurp... man blir törstig av värmen!


Nu vill jag ha glass! Hallå, var är servitrisen?!?

Klockan började bli kväll och det var dags att åka hem. Vid det här laget var alla tre damerna rätt trötta, men sommarmatte ville ändå stanna till i Mariestad och handla lite nödvändigheter innan vi anträdde sista anhalten... men det gick fort, och sedan tog det bara en halvtimme att komma hem till trädgården och sträcka på tassarna en stund innan alla gick in för att ordna med kvällsvarden och berätta för katterna om allt vi varit med om.

Kvällens sista utflykt för Belle och sommarmatte (gammelmatte stannade hemma hos katterna) gick till Skagersvik för att göra ett kortare besök hos en god vän, som var nyfiken på Belle (och som trosvisst uttalade att sommarmatte inte kommer att klara av att lämna sötnosen ifrån sig när det blir så dags!)... och sedan fortsatte vi ner till Göta Holme i Gullspång för en skön promenad (eh, språngmarsch) utmed Gullspångsälven (som förr i tiden hette Amn). Då hade solen gått ner bakom träden och luften blivit svalare... och sommarmatte hade glömt kameran hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar