söndag 30 juni 2013

Åsle Tå och ettårsdagsfirande

Igår blev det inget bloggat, eftersom vi var ute och turistade igen. Belle följde nämligen med gammelmatte, vår goda vän Ingrid och mig till radbyn Åsle Tå utanför Falköping - Sveriges största samling backstugor, som alla står kvar precis där de byggdes och har bevarats intakta för att visa hur fattigt folk levde under 1700- och 1800-talen... ja, många av stugorna var bebodda långt in på 1900-talet! Idag ser vi på dessa små stugor ur ett lite romantiskt skimmer, men man får inte glömma bort hur iskalla de var om vintrarna, hur väggarna kryllade av löss och hur mössen sprang över golven... det var ett hårt liv de stackars människorna levde i backstugorna (ordet "tå" betyder i det här sammanhanget en by-allmänning, där de allra fattigaste tilläts bygga enkla stugor för att få tak över sina huvuden).

Belle väntar ivrigt på att få inleda rundvandringen

Belle gick förstås husesyn i alla stugorna

Varför vill du inte hälsa på mig, dockan?

Ladugård, sa du? Skojigt ställe!

Å, halm på golvet vill jag ha hemma också!

Nä, någon vagn behöver jag inte... jag tassar helst själv

Givetvis hade vi picknick också, och när Belle hade slukat sin egen blötmat fick hon smaka lite av sommarmattes äggmacka också - men teet fick tvåbeningarna ha ifred, Belle föredrog kallt vatten.

Allt som allt rymmer Åsle Tå ett tjugotal hus - små bostäder, visthusbodar, svinstior och verkstäder m.m. Så det tog ett par timmar att promenera längs hela gatan fram och tillbaka, och vi var ganska trötta när vi återvände till bilen. Belle somnade ganska snart under hemresan och vaknade inte förrän vi släppte av Ingrid i Gullspång... men när vi sedan kom hem till oss själva, räckte det med en snabb rastning och lite kvällsmat så somnade hon igen.

Idag har Belle mest legat och solat i trädgården medan sommarmatte har klippt alla gräsmattorna. Eller, rättare sagt, nästan alla - den sista orkade hon inte med, utan får ta hand om i morgon om vädret är bra.

Och så har vi förstås firat med godis och lite extra god mat att det idag är precis ett år sedan Belle födde sina valpar! Tänk, så fort tiden går... jag minns så väl när vi besökte Belle och hennes valpar i Västerås förra sommaren, och nu är de små sötnosarna redan året gamla *ler stort*...

1 kommentar:

  1. Vilken mysig utflykt ni hade i lördags !
    Min matte var ju med en kompis och kompisens brorson och tittade på en massa lamm och kossor :)

    SvaraRadera