fredag 21 juni 2013

Midsommarafton

Varje midsommarafton besöker gammelmatte och jag Rudskoga hembygdsgård (eller Erk Orsa-gården som den egentligen heter), eftersom de har ett så trevligt, gammaldags firande för familjer i flera generationer. Man får vara med och klä stången, resa den och sedan dansa kring den i de traditionella danslekarna... och så finns där glass- och fika-servering m.m. till självkostnadspris. Allt kaffebröd bakas av hembygdsföreningens medlemmar, så det smakar förstås alltid jättegott!

I år fick alltså Belle uppleva en riktigt gammaldags midsommarafton, komplett med blå himmel, vajande svensk flagga och folkvimmel! Det enda negativa var att hon visade sig vara rädd för de mindre barnen... många ville klappa henne, men hon gömde sig antingen hos gammelmatte eller mig, den stackaren. Tänk, det hade jag faktiskt inte reflekterat över, att hon kunde vara barnrädd - vid Rudskoga vimlar det ju av barn på midsommar-aftonen! Så till sist fick vi be barnen att gå runt vår lilla picknickplats istället för att komma fram för att "gosa hund".

I övrigt blev firandet mycket lyckat! Här är ett urval foton tagna vid Erk Orsas:

Vi kom tidigt och fick en bra plats

Medan vi väntade på att stången skulle kläs, åt vi glass

Många, både barn och vuxna, bar kransar i håret

Äntligen är stången rest och dansen kan börja

Belle tog sig en lunchpaus i folkvimlet

Gammelmatte och Belle pratar medan dansen pågår

Damerna passar på att vila en stund

Belle söker skydd undan barnen i sommarmattes famn

När dansen var över, fikat urdrucket och gästboken iskriven, bestämde vi oss för att packa ihop vår picknick och ta en biltur runt bygden innan vi åkte hem. Rundan blev något längre än vi tänkt oss... men det hade den fördelen att vi på hemvägen kom till Gullspångs Brukshundsklubb och kunde släppa loss Belle i den inhängnade hagen. Tyvärr har ingen klippt gräset i hagen, så den är numera en ganska tätbevuxen sommaräng... Belle fick skutta omkring som en gasell istället för att rusa som en tävlingshund, så vi gav upp och åkte hem. Kanske bäst så, eftersom vi bara hann till Midskog innan regnet började... så resten av midsommaraftonen får vi fira inomhus. God mat väntar oss alla, och gammel-matte håller precis på att duka riktigt vackert.

GLAD MIDSOMMAR!

3 kommentarer:

  1. Margareta Pennebrink21 juni 2013 20:50

    Så fina bilder och så trevligt ni haft det. lyckliga Belle, kunde inte haft bättre sommarlov

    SvaraRadera
  2. Glad midsommar!!!

    Ja Belle är lite avvaktande gentemot barn ibland. Tyvärr har barnen här på gården lyckats skrämma henne några gånger. Vissa barn går jättebra andra inte.

    SvaraRadera