torsdag 20 juni 2013

Vi har turistat lite grand

Jag är ledsen att jag inte har bloggat åt Belle på flera dagar, men vi har kommit hem så sent om kvällarna att jag inte haft ork att ens starta datorn... gammelmatte, Belle och jag har nämligen turistat lite grand de senaste dagarna och därför varit bilburna mest hela tiden.

Längst åkte vi i tisdags, då vi firade att jag hade fått min pension med att äta lunch på en trevlig restaurang - Rattugglan - i Mariestad. Rekommenderas! Vi brukar äta där när vi har råd att unna oss mat ute, och vi blir aldrig besvikna. Det blev knappast Belle heller, som blev bjuden på hamburgare och stekt ägg av den snälla personalen (alldeles bortsett från det fläsk som gammelmatte bjöd på)!

Sedan fortsatte vi till Skövde, där gammelmatte besökte ortopedtekniska kliniken på KSS (Kärnsjukhuset) medan Belle och jag satt kvar i bilen (med öppna dörrar) och smälte maten. När hon kom ut igen, fortsatte vi mot Skara... fast på vägen stannade vi i Varnhem för att rasta Belle och fika i det trevliga caféet. Varnhem är en mycket gammal boplats, där ett cistercienserkloster grundades på 1100-talet. Det beboddes av över 1000 munkar åt gången. Fast den äldsta kyrkobyggnad som arkeologerna har hittat på platsen är från 600-talet! Den stora klosterkyrkan finns kvar, men själva klostret består numera bara av ruiner (dock mycket intressanta sådana). Till klostret hörde dessutom vidsträckta marker där man höll djur, odlade, hade skog och fiskade i sjöarna.

Den gamla klosterkyrkan (ännu i bruk, numera av Svenska Kyrkan)

Det mysiga klostercaféet

Från Varnhem fortsatte vi till byn Stenum, strax utanför Skara, där Evas katthem ligger inbäddat i idyllisk grönska. Till vår glädje fanns Eva själv på plats, så vi stannade en stund för att prata... och när hon fick veta att vi tänkte oss ner till Falköping, tipsade hon om en vacker, slingrande grusväg som så småningom ansluter till Falköpingsvägen. Den var verkligen vacker, och vi passade på att rasta Belle ordentligt där hon inte behövde riskera att möta en massa trafik. Den svenska landsbygden är underbar så här års! Allting blommar, grönskan är bedövande, hagarna är fulla av kor, hästar och får...

Utanför Falköping (som är värd ett eget besök, om du tänker dig ditåt - och glöm då för all del inte Falbygdens Ost!) ligger en by som heter Karleby och som har varit bebyggd i minst 5.000 år, troligen betydligt längre. Där finns tre av Sveriges största och mest väl-bevarade gånggrifter, som vi givetvis ville se...

Belle undersöker en av de två "mindre" gånggrifterna

Man ser ända bort till Ålleberg!

Nu var vi rejält hungriga och letade upp en mysig pizzeria, där vi provianterade. Belle tyckte att Calzone var alldeles utmärkt middagsmat för en hund om hon bara slapp själva brödet...

Gammelmatte förbereder Belles middag

Efter det började det bli mörkt, så medan Belle och gammelmatte slumrade körde jag hem. Vi var trötta efter en lång, men trevlig dag full av upplevelser, och behövde sova ut för att orka nästa dags plikter - alla ärenden mattarna behöver utföra varje månad när pensionen kommer. Förråd behöver fyllas på, saker behöver ordnas... men Belle fick besöka TVÅ olika hundhagar och var lycklig, eftersom hon kunde jaga fåglar i bägge! Hon vet minsann att hon är en jakthund *skrattar*.

Idag har Belle fått stanna hemma och hjälpa gammelmatte i trädgården. De har planterat blommor och kryddväxter, medan jag har varit på sista styrelsemötet före det korta men välbehövliga sommaruppehållet (för styrelsen, alltså - djurhemmet har öppet som vanligt) i Djurskyddet Kristinehamn. När jag kom hem framåt kvällen, kunde jag konstatera att både gammelmatte och Belle varit mycket duktiga! Titta bara, så fint det blivit:

Kryddgården

Blomsterplantering kring päronträdet

I morgon är det midsommarafton, och då hoppas vi förstås på fint väder eftersom vi skall besöka en festplats... men först behöver vi nog sova gott, allihopa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar